t_e_d, on Oct 14 2009, 10:23 AM, said:
Fajne to co pokazujesz ale zupelnie poza moim zasiegiem
Jeśli masz na myśli frezarkę CNC, patrz niżej
toczygroszek, on Oct 14 2009, 10:29 AM, said:
Ale czad! A tak w przybliżeniu to ile takie cudo by mogło kosztować?
Przede wszystkim masę pracy

A tak poważnie: drogie są silniki krokowe i sterownik, reszta już nie. Na YouTube jest bardzo dużo filmików, jeden nawet pokazuje jak człowiek w ciągu paru dni zbudował frezarkę CNC głównie z... drewna. To są lekkie maszyny, nadające się do obróbki miękkich materiałów, więc do ich budowy nadaje się drewno, plexi, aluminium. Właściwie cokolwiek. Warto poszukać tych filmików używając klucza "CNC". Google też zwraca wiele danych, a co najważniejsze - amatorskie projekty. Sprawdzone, działają. Dużo jest też na ten temat na elektroda.pl. Jeden człowiek stamtąd zrobił nawet maszynkę z narzędziem chłodzonym za pomocą sprężonego powietrza lub wody.
Brałem udział w konstrukcji takiej frezarki, opartej o nieco mocniejszą szlifierkę. Robiłem to z obcokrajowcem i niestety, skończył nam się czas i facet zabrał wszystko za granicę. Ale efekt niesamowity. Użyliśmy sklejki, rurek aluminiowych, łożysk od rolek, wkrętów, śrub, wałków gwintowanych z Castoramy. Potrzebna była wyrzynarka, pilniki, papier ścierny, piłka do metalu, Dremel, wiertarka, kilka narzędzi pomiarowych.
Dla jednej osoby to trochę masakra, ale w dwie lub trzy, można to cudo złożyć szybko, zwłaszcza na sprawdzonym projekcie (my mieliśmy swój i były problemy

). Konwerter i program sterujący są w sieci. Trzeba tylko zrobić model w AutoCAD, zrobić konwersję, wrzucić do programu sterującego i mamy gotowy przedmiot

Jeśli macie ochotę, mogę odszukać materiały i wrzucić linki.