Jump to content

Fin: Uudet Kätköattribuutit


Liimes

Recommended Posts

Viesti on jaettu useampaan osaan, koska kuvalinkkien määrä näyttäisi olevan rajoitettu.

 

Kuten useimmat ovat varmasti jo huomanneet voi kätkökuvauksiin nykyisin lisätä erinäisiä attribuutteja eli ominaisuuksia. Ne on kuitenkin suunniteltu lähinnä rapakontakaisesta näkökulmasta, joten ohjeistus käyttöön suomalaisissa kätköissä lienee vähintäänkin puutteellista. Avaan keskustelun pienellä esittelyllä kustakin merkistä. Mielipiteet ovat lähinnä omiani, mutta asiasta on käytä keskustelua #geocaching.fi-kanavalla. Kaikki kommentit ja parannusehdotukset ovat tietenkin tervetulleita. Merkkien käytöstä tuskin päästään koskaan yhteisymmärrykseen, mutta tämä postauksen tavoitteena on ainakin kaivaa esiin suurimpia erimielisyyden aiheita. :o

 

Yleissääntönä sanottakoon, että merkkejä kannattaa käyttää mieluummin harkiten kuin valitsemalla kaikki soveltuvat. Merkkien määrä on rajattu kymmeneen, mutta jo viisi tärkeintä lienee tarpeeksi lähes kaikissa tapauksissa. Turhat tai lähes merkityksettömät merkit ainoastaan haittaavat kuvauksen helppolukuisuutta.

 

Permissions - Luvat

 

dogs-yes.gif

Tämän merkin pitäisi tarkoittaa, että polulle ja kätkölle saa tulla koiran tai vastaavan kotieläimen kanssa. Merkkiä tulisi käyttää erityisesti kätköissä, joissa lukijalle voi jäädä epäselväksi saako koiran tuoda vai ei. Kielteistä merkkiä on hyvä käyttää kätköissä, joille koiran ulkoiluttaminen on erityisesti kielletty. Useimmille suomalaisille kätköille koiran vieminen on sallittua, joten tätä merkkiä ei kannata viljellä liikaa.

 

bicycles-yes.gif

Merkki on nimensä mukaisesti suunniteltu tarkoittamaan kätköä, jonne saa ajaa pyörällä. Positiivista merkkiä tulisi käyttää vain tarkoin harkiten kätköissä, joissa ei ole selvää että pyörällä saa sinne ajaa. Vastaavasti kielteistä merkkiä pitäisi käyttää vain kätköissä, joiden luokse pyöräily on erityisesti kielletty.

 

quads-yes.gif

Kaikessa naurettavuudessaan tämä merkki jää toivottavasti kovin vähälle käytölle. Tätä voi kuitenkin käyttää jos kätkölle sattuu viemään mönkijöillä ajettava reitti. Kielteistä merkkiä voinee käyttää tapauksissa, joissa reitti löytyy, mutta sillä ei saa ajaa.

 

jeeps-yes.gif

Tähän pätee oikeastaan samat ohjeet kuin edelliseenkin, mutta reitin pitää olla tarpeeksi suuri maastoautolle.

 

snowmobiles-yes.gif

Tähän pätee oikeastaan samat ohjeet kuin mönkijöihin, mutta reitin pitää olla kelkkareitiksi merkitty.

 

campfires-yes.gif

Merkin tarkoitus lienee ollut ilmaista, että alueella saa sytyttää nuotioita. Käytännössä merkkiä pitää käyttää vain kätköjen yhteydessä, joiden lähistöllä on nuotiopaikkoja. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos nuotiopaikkoja on, mutta niitä ei saa jostakin syystä käyttää.

 

horses-yes.gif

Merkki lienee olennainen vain tapauksissa, joissa lähistöllä on hevostalleja ja mahdollisia ratsastusreittejä. Jos hevosen saa viedä kätkölle asti voi käyttää positiivista merkkiä, kielteisessä tapauksessa negatiivista.

Link to comment

Special Equipment - Erikoisvarusteet

 

fee-yes.gif

Jos kätkölle pääsemiseksi pitää maksaa pääsymaksu, on syytä käyttää merkkiä. Mikäli maksu viittaa vain pysäköintimaksuun, on tästä syytä huomauttaa erikseen kuvauksessa. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

rappelling-yes.gif

Jos kätkön saamiseen tarvitaan köyttä tulisi käyttää tätä merkkiä. Yleensä sama asia selviää myös korkeana T-luokituksena. Tätä ei kuitenkaan pitäisi käyttää tapauksissa, joissa köydestä on apua, mutta joissa sitä ei tarvita. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

boat-yes.gif

Merkkiä pitäisi käyttää vain ja ainoastaan, jos kätkölle pääsemiseksi tarvitsee veneen. Tämä tarkoittaa siis saarikätköä, joka on reittiliikenteen ulkopuolella ja joka vaatisi niin merkittävän uintimatkan että useimmat tarvitsevat veneen. Rajaa on tietysti vaikea vetää, mutta muutama sata metriä menee helposti uimalla, pidemmät matkat tarvitsevat veneen. Negatiivista ei ole.

 

scuba-yes.gif

Merkki soveltuu kätköihin, joissa pitää sukeltaa. Näitä ei suomessa monta ole, joten merkin käyttö jäänee vähäiseksi. Sukelluksen voi kuitenkin tehdä sekä ilman laitteita ja niiden kanssa. Merkki tarkoittaa kätköjä, joille pääsee ainoastaan laitteiden kanssa, mutta soveltuu myös verrattain matalassa vedessä oleviin kätköihin, jotka ovat käytännössä löydettävissä snorklaamalla. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

Conditions - Olosuhteet

 

kids-yes.gif

Voiko kätköä suositella lapsille? Jos merkkiä käytetään, tulisi kätkön olla sellainen, että lapset voivat vähintäänkin osallistua etsintään ja kaikki etsimisalueet ovat vaarattomia. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos kätkön hakemiseen liittyy joku erityisesti lapsille vaarallinen vaaratekijä - eli jota hakiessa lapset kannattaa jättää kotiin. Vanhoissa luokituksissa Terrain 3 ja siitä ylöspäin viittasi kätköihin, jotka ovat usein liian vaativia lapsille.

 

onehour-yes.gif

Voiko kätkön löytää tunnissa? Koko tehtävän suorittamiseen menevä aika tulee laskea mukaan, ei pelkästään purkin löytämiseen menevä. Tämän voisi samaistaa joskus käytettyyn merkkiin "lunchtime cache", joka tarkoitti kutakuinkin samaa asiaa. Joka tapauksessa tätä tulisi käyttää vain kätköissä, joiden kätköpaikka on ilmeinen tai hyvin helposti keksittävissä, mikä näkyy usein myös D-luokituksessa.

Negatiivista merkkiä voi käyttää harkiten kätköillä, jotka vaativat reilusti tuntia pidempää panostusta. Tässä on hyvä laskea mukaan vain maastossa käytettävä osuus, eli että lähtöpisteeltä purkille tulee menemään yli tunti.

 

hiking-yes.gif

Vaatiiko kätkölle pääseminen pitkän patikoinnin? Merkkiä voi käyttää jos purkin saaminen todella vaatii patikointia. Jos esimerkiksi multin osapisteiden viereen pääsee autolla, ei patikointi ole pitkä vaikka välimatkat olisivatkin. Pitkä lienee suhteellinen käsite, mutta kilometrin patikointi voidaan jo laskea pitkäksi. Negatiivista merkkiä voi käyttää tilanteissa, joissa sijoituspaikka antaisi ymmärtää että patikointi on pitkä, mutta se ei kuitenkaan sitä ole. Esimerkiksi Nuuksiossa oleva tienvieruskätkö voisi kantaa tätä merkkiä.

 

climbing-yes.gif

Joutuuko kätkölle mentäessä kiipeämään? Tässä kiipeämiselle viitataan vaikeisiin kiipeämistehtäviin, eli juurikaan alle T4-luokiteltuihin kätköihin tämä ei sovi. Negatiivista merkkiä voi käyttää esimerkiksi kalliokätköillä, jonne maaston haastavuudesta huolimatta johtaa suhteellisen helppokuinen polku.

 

wading-yes.gif

Jos kätkölle saattaa joutua kahlaamaan, voi käyttää tätä merkkiä. Kahlaustarve voi johtua esimerkiksi vuorovedestä tai muusta vedenpinnan vaihtelusta. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

swimming-yes.gif

Jos kätkölle saattaa joutua uimaan, voi olla syytä käyttää tätä merkkiä. Tätä ja kahlausmerkkiä ei ole syytä käyttää yhtä aikaa, vaikka veden korkeuden vaihtelu olisi voimakastakin. Kannattaa käyttää sitä merkkiä, joka on tilanteeseen useimmiten sopivampi. Merkkiä voi myös käyttää venemerkin sijasta saarikätköissä, joihin ei ole reittiliikennettä, mutta pääsee helposti uimalla. Negatiivista merkkiä ei ole.

Link to comment

available-yes.gif

Tämä lienee yksi kummallisimmista merkeistä listalla. Nimensä mukaisesti merkki tarkoittaa siis kätköä, joka on saatavina kaikkina vuorokaudenaikoina. Tähän pitää laskea siis kaikkien osavaiheiden saavutettavuus. Merkkiä ei kuitenkaan pidä käyttää kaikissa kätköissä vaan ainoastaan niissä, joiden saavutettavuudesta tiettyinä vuorokaudenaikoina voi olla epäselvyyksiä. Negatiivista merkkiä voi hyvällä syyllä käyttää kätköissä, joita ei voi kaikkina vuorokaudenaikoina hakea.

 

night-yes.gif

Jos kätkö soveltuu erityisesti yöllä käytäväksi, tulee käyttää tätä merkkiä. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos pimeys tai yöaika muuten tekee kätkön hakemisen erityisen hankalaksi tai vaaralliseksi.

 

winter-yes.gif

Talvikätkömerkin tulisi kertoa, ettei purkki jää lumen alle tai jäädy jumiin koloonsa. Negatiivista merkkiä voi käyttää kätköissä, joiden löytäminen vaikeutuu merkittävästi kun lunta on maassa. Talviolosuhteiksi voitaneen luokitella kunnollinen (~20 cm) lumipeite ja miettiä sitten vaikeutuuko kätkön löytäminen vai ei. Merkistä on hyvä huomata, että sen käyttö kertoo paljon myös piilotuspaikasta ja helpottaa

etsimistä myös kesäisin.

 

scenic-yes.gif

Jos kätköpaikka tai matka sinne tarjoaa erityisen hyviä maisemia, voi käyttää tätä merkkiä. Mikäli kätköilijä voisi odottaa näkevänsä maisemia, mutta niitä ei näe, voi käyttää myös negatiivista merkkiä. Esimerkiksi kansallispuistossa oleva urbaanikätkö voisi kantaa negatiivista merkkiä.

 

stealth-yes.gif

Tarvitseeko kätkön etsiminen "salamyhkäisyyttä"? Mikäli jokin kätkön purkeista on hyvin julkisella paikalla, niin tätä merkkiä kannattaa käyttää. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos kätkö on hyvin julkisella paikalla, mutta jossa voi kuitenkin etsiä rauhassa, esimerkiksi yleisö-WC:n sisällä tai muuta vastaavaa.

 

Hazards - Vaarat

 

cliff-yes.gif

Merkkiä voi käyttää, mikäli kätkön tai sen osapisteiden lähistöllä on kallioita, joilta voi pudota tai kalliota, joilta voi periaatteessa vieriä kiviä niskaan. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

hunting-yes.gif

Merkkiä voi käyttää mikäli alueella harrastetaan metsästystä. Jos näin on, on varotoimista ja metsästysajankohdista syytä myös mainita kuvauksessa.

 

danger-yes.gif

Mikäli kätköpaikka tai matka sinne on jostakin muusta syystä vaarallinen, niin tätä merkkiä voi käyttää. Muu vaara voi olla esimerkiksi liikenne tai eläimet tai jotakin muuta. Vaarasta olisi kuitenkin syytä kertoa tarkemmin kuvauksessa. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

poisonoak-yes.gif

Merkki viittaa myrkyllisten kasvien löytymiseen kätköpaikalta, mutta Suomen oloissa merkityksen voi kattaa sisältämään nokkoset ja muut ikävästi pistelevät rikkaruohot. Poikkeuksellisesti tästä löytyy myös negatiivinen merkki, mitä voi käyttää harkiten tilanteissa, joissa aluskasvillisuus on huomattavaa, mutta ei sisällä pistäviä kasveja.

 

thorn-yes.gif

Tämä on oikeastaan samaa sarjaa edellisen kanssa. Suomen oloissa tähän voisi kuvitella lähinnä orapihlajat ja takiaiset, mutta yleensä merkki lienee turha. Negatiivista merkkiä ei ole.

Link to comment

snakes-yes.gif

Jos alueella on nähty käärmeitä, voi tätä merkkiä käyttää. Käärmeet voivat tässä tarkoittaa myös myrkyttömiä käärmeitä, sillä joillekin ihmiselle pelkkä käärmeen näkeminen on liikaa.

 

ticks-yes.gif

Jos alue on erityisen sopiva punkkien lisääntymiseen, voi käyttää tätä merkkiä. Merkki on hyödyllinen erityisesti kotieläinten kanssa kätköileville. Kaikkiin metsäkätköihin tätä ei kannata kuitenkaan kannata tunkea, vaan harkiten niihin joiden läheisyydessä punkkeja tiedetään olevan reilusti.

 

mine-yes.gif

Jos alueella on hylätty kaivos, voi käyttää tätä merkkiä. Vaara viitannee mahdolliseen putoamisvaaraan, mutta merkkiä voi käyttää vaikka kuilut olisi aidattu.

 

Facilities - Palvelut

 

wheelchair-yes.gif

Perinteisesti Terrain-luvulla 1 on pyritty kertomaan, että kätkön voi saada käsiinsä pyörätuolista. Positiivisena tämä merkki on hyödyllinen juuri matalan terrainin (2 tai alle) kätköissä, joissa pyörätuolilla kätköilevä ei voi tietää pääseekö paikalle tuolilla vai ei. Negatiivista merkkiä voi käyttää kätköissä, joissa T-luku on pieni, mutta joita ei kannata lähteä pyörätuolilla etsimään. Saavutettavuutta pyörätuolista kannattaa myös selostaa kuvauksessa, jos se ei ole aivan yksiselitteinen. Korkeamman T-luvun kätköihin ei merkkiä kannata laittaa.

 

camping-yes.gif

Mikäli lähistöllä on leiriytymispaikkoja, voi käyttää tätä merkkiä. Leiriytymispaikoiksi kelpaavat laavut, telttapaikat, leirintäalueet tai vastaavat. Camping-alueen laatu on hyvä selittää kuvauksessa.

 

parking-yes.gif

Mikäli alueen lähellä on ilmaisia pysäköintipaikkoja, voi olla hyvä mainita se tällä merkillä. Jos merkkiä käyttää, olisi myös suotavaa ilmoittaa kyseisen paikan koordinaatit kuvauksessa. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos auton joutuu jättämään merkittävän kauas kätköalueesta.

 

public-yes.gif

Jos kätkölle pääsee hyvin julkista liikennettä käyttäen, voi käyttää tätä merkkiä. Kulkuneuvon laatu ja mahdollisesti myös aikataulut olisi kuitenkin hyvä mainita tällöin kuvauksessa. Ilmeisissä tapauksissa merkin käyttö on turhaa, esimerkiksi rautatieasema ja linja-autoasemakätköissä ei merkistä ole mitään hyötyä. Negatiivista merkkiä ei ole.

 

picnic-yes.gif

Tämä lienee taas yksi turhimmista merkeistä. Jos on jotenkin erityisen yllättävää, että kätkön läheisyydestä löytyy piknikpöytiä tai keittokatos, voi sen mainita tällä merkillä. Tätä tuskin kannattaa käyttää yhdessä camping-merkin kanssa.

 

water-yes.gif

Mikäli kätkön lähistöllä on vesipiste, voi siitä mainita tällä merkillä. Merkintä on olennainen vain tapauksissa joissa vesipiste voi tulla todella tarpeeseen, kuten enemmän kävelyä vaativissa kätköissä. Myös kaivot ja lähteet sopivat tähän kategoriaan, mutta niiden sijainti on hyvä mainita, ellei se ole ilmeinen.

 

restrooms-yes.gif

Jos kätkön lähistöltä löytyy ulkohuoneita, voi sen mainita tällä merkillä. Merkkiä kannattaa kuitenkin käyttää vesipistemerkin tapaan vain silloin kuin se tuntuu tarpeelliselta.

 

http://www.geocaching.com/images/attributes/phone-yes.gif

Jos kätkön lähistöllä on yleisöpuhelin, siitä voi mainita tällä merkillä. Merkkiä kannattaa kuitenkin käyttää vesipistemerkin tapaan vain silloin kuin se tuntuu tarpeelliselta. Kaupunkialueella on aina yleisöpuhelimia, joten siitä ei kannata mainita.

Link to comment

Hyviä huomioita, selvitti paljon omia ajatuksia merkeistä, kiitos.

 

Pikahuomio tuosta pöytämerkistä, jota pidät yhtenä turhimmista. Näin kätköilevän lapsiperheen näkökulmasta se voi olla hyvinkin hyödyllinen tieto ns. luontokätköillä. Usein niistä ei tiedä kuvauksen perusteella, onko kyseessä umpimettä vai leiripaikka. Luonnossa meille suurimmat haasteet kun usein ovat pesueen huoltotoimet poikkeavissa olosuhteissa. Esimerkiksi imettäminen tai ruokapurkin lappaminen nuorimman suuhun ja vaipanvaihto onnistuvat pöydän ääressä kannonnokkaa paremmin. Ja tiedetään penkeillä nukutun päiväuniakin. Harkintaa merkin käyttämisessä varmasti kannattaa käyttää.

 

Johanna

Link to comment
Special Equipment - Erikoisvarusteet

OT: Yleisesti ottaen vaatimusta erikoisvarusteista on pidetty automaattisena 5 T-luokituksena. Pääsymaksu ei mielestäni tässä mielessä kuulu samaan ryhmään.

fee-yes.gif

Jos kätkölle pääsemiseksi pitää maksaa pääsymaksu, on syytä käyttää merkkiä. Mikäli maksu viittaa vain pysäköintimaksuun, on tästä syytä huomauttaa erikseen kuvauksessa.

Maksu on aina syytä eritellä kuvauksessa. Urbaanikätköjen osalta (esim. Helsingin keskustassa kaikki paikat ovat maksullisia) ei pysäköintimaksu mielestäni vaadi tämän merkin käyttöä.

rappelling-yes.gif

Jos kätkön saamiseen tarvitaan köyttä tulisi käyttää tätä merkkiä. Yleensä sama asia selviää myös korkeana T-luokituksena. Tätä ei kuitenkaan pitäisi käyttää tapauksissa, joissa köydestä on apua, mutta joissa sitä ei tarvita.

Eri mieltä. Köyden tarvitseminen ei ole niinkään selvä asia, moni mielellään ottaa sen turvavälineeksi, vaikka kiipeämään pääsisi todennäköisesti ilmankin. Korkea T-luokitus taas voi tulla muustakin.

boat-yes.gif

Merkkiä pitäisi käyttää vain ja ainoastaan, jos kätkölle pääsemiseksi tarvitsee veneen. Tämä tarkoittaa siis saarikätköä, joka on reittiliikenteen ulkopuolella ja joka vaatisi niin merkittävän uintimatkan että useimmat tarvitsevat veneen. Rajaa on tietysti vaikea vetää, mutta muutama sata metriä menee helposti uimalla, pidemmät matkat tarvitsevat veneen.

Eri mieltä tuon reittiliikenteen osalta. Jos paikkaan pitää mennä veneellä, oli se sitten oma tai ei, niin kaipa tämä sen merkitsemiseen on tarkoitettu. Lossit ja tietyt saariston yhteysalukset ovat osa tieverkkoa (yli pääsee autolla), jolloin niitä ei kai lasketa veneiksi. Huomatkaa myös, että osa reittiveneistä on maksullisia; tarvitaanko silloin myös rahaikoni? Olisitko merkinnyt Ison Vasikkasaaren CITOn raha-, vene- vaiko uinti-ikonilla? (Minä käyttäisin veneikonia ja tekstissä ilmoittanut että kesällä kyllä menee maksullinen reittivenekin.)

 

Tuskin kukaan satoja metrejä ui kartan, gepsin ja kätkökamojen kanssa, jos vain vaihtoehtoja on eli mielestäni jos jotain matkarajaa asetetaan, niin huomattavasti lyhyempi. Talvella taas moniin saarikätköihin pääsee jäätä pitkin. Suomessa lienee syytä käsitellä nämä vesistönylitykset tekstissä aina.

Conditions - Olosuhteet

 

onehour-yes.gif

Voiko kätkön löytää tunnissa? Koko tehtävän suorittamiseen menevä aika tulee laskea mukaan, ei pelkästään purkin löytämiseen menevä [...] Tässä on hyvä laskea mukaan vain maastossa käytettävä osuus, eli että lähtöpisteeltä purkille tulee menemään yli tunti.

Varmaankin tarkoitit "tunnissa autolta kätkölle, loggaus ja takaisin? Mysteryissä siis ilmeisestikin tehtävänkin pitäis mahtua tuohon; niitä aikoja onkin vaikeampi arvailla kun joillakin menee lukuisia tunteja sellaisiin mitkä toiset ratkovat viidessä minuutissa.

 

hiking-yes.gif

Vaatiiko kätkölle pääseminen pitkän patikoinnin? Merkkiä voi käyttää jos purkin saaminen todella vaatii patikointia. Jos esimerkiksi multin osapisteiden viereen pääsee autolla, ei patikointi ole pitkä vaikka välimatkat olisivatkin. Pitkä lienee suhteellinen käsite, mutta kilometrin patikointi voidaan jo laskea pitkäksi. Negatiivista merkkiä voi käyttää tilanteissa, joissa sijoituspaikka antaisi ymmärtää että patikointi on pitkä, mutta se ei kuitenkaan sitä ole. Esimerkiksi Nuuksiossa oleva tienvieruskätkö voisi kantaa tätä merkkiä.

Pitäisikö tällä merkitä myös ne pari multia, joissa siirtymä on niin pitkä, ettei sitä todellisuudessa kukaan patikoi? Eli siis pääkaupunkiseudulla oleva tällä hetkellä disabloitu tai arkistoitu paloasemajuttu sekä se, joka alkaa Lapista ja päättyy Etelä-Suomeen.

 

Tuosta matkan pituudesta monet ovat varmaan eri mieltä. Tarkoitit kai tässäkin edestakaista matkaa?

Link to comment
Viesti on jaettu useampaan osaan, koska kuvalinkkien määrä näyttäisi olevan rajoitettu.

Samoin vastaus :wub:

Kuten useimmat ovat varmasti jo huomanneet voi kätkökuvauksiin nykyisin lisätä erinäisiä attribuutteja eli ominaisuuksia. Ne on kuitenkin suunniteltu lähinnä rapakontakaisesta näkökulmasta, joten ohjeistus käyttöön suomalaisissa kätköissä lienee vähintäänkin puutteellista. Avaan keskustelun pienellä esittelyllä kustakin merkistä. Mielipiteet ovat lähinnä omiani, mutta asiasta on käytä keskustelua #geocaching.fi-kanavalla. Kaikki kommentit ja parannusehdotukset ovat tietenkin tervetulleita. Merkkien käytöstä tuskin päästään koskaan yhteisymmärrykseen, mutta tämä postauksen tavoitteena on ainakin kaivaa esiin suurimpia erimielisyyden aiheita. :wub:

Jenkitkin foorumeilla puhuvat siitä, mitä nuo oikein tarkoittavat. Merkitykset varmaan vakiintuvat piakkoin. Jenkkinäkökulmaa ehkä eniten kuvastavat nuo lukuisat eri moottorikulkuneuvot, sekä samasta ryhmästä puuttuvat sukset.

Yleissääntönä sanottakoon, että merkkejä kannattaa käyttää mieluummin harkiten kuin valitsemalla kaikki soveltuvat. Merkkien määrä on rajattu kymmeneen, mutta jo viisi tärkeintä lienee tarpeeksi lähes kaikissa tapauksissa. Turhat tai lähes merkityksettömät merkit ainoastaan haittaavat kuvauksen helppolukuisuutta.

Merkkien yksi tärkeimmistä tarkoituksista tulee olemaan se, että niitä voi tulevaisuudessa käyttää hakuehtoina kätköjä haettaessa. Erittäin todennäköisesti myös erilaisten kätködataa käsittelevien PC-ohjelmien ominaisuuksiin tulee piakkoin samat suodatusominaisuudet. Sen vuoksi olisin eri mieltä tuosta säästeliäästä käytöstä; se, minkä itsellesi koet tarpeettomaksi merkiksi voikin toiselle olla juuri se ratkaiseva hakukriteeri.

Permissions - Luvat

 

dogs-yes.gif

Tämän merkin pitäisi tarkoittaa, että polulle ja kätkölle saa tulla koiran tai vastaavan kotieläimen kanssa. Merkkiä tulisi käyttää erityisesti kätköissä, joissa lukijalle voi jäädä epäselväksi saako koiran tuoda vai ei. Kielteistä merkkiä on hyvä käyttää kätköissä, joille koiran ulkoiluttaminen on erityisesti kielletty. Useimmille suomalaisille kätköille koiran vieminen on sallittua, joten tätä merkkiä ei kannata viljellä liikaa.

Veikkaisin, että koiran kanssa liikkuvat ihmiset mieluiten suodattavat valinnalla "näytä ne, missä koirat on sallittu" kuin "näytä kaikki paitsi ne, joissa koirat on kielletty". Eronahan näissä on se, että jos koirasta ei sanota mitään, niin toisessa listassa se näkyy ja toisessa ei.

campfires-yes.gif

Merkin tarkoitus lienee ollut ilmaista, että alueella saa sytyttää nuotioita. Käytännössä merkkiä pitää käyttää vain kätköjen yhteydessä, joiden lähistöllä on nuotiopaikkoja. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos nuotiopaikkoja on, mutta niitä ei saa jostakin syystä käyttää.

Jokamiehenoikeuksien mukaan nuotion tekoon tarvitaan maanomistajan lupa. Mikäli nuotion teko valmiilla nuotiopaikoilla on sallittu esim. ulkoilualueen säännöissä, on tämä merkki kohdallaan.

horses-yes.gif

Merkki lienee olennainen vain tapauksissa, joissa lähistöllä on hevostalleja ja mahdollisia ratsastusreittejä. Jos hevosen saa viedä kätkölle asti voi käyttää positiivista merkkiä, kielteisessä tapauksessa negatiivista.

Ainakin yhdellä kätköllä olen nähnyt ratsastuskieltomerkin. Sen sijaan lentokalojen pyydystäminen taisi olla samassa kohdassa sallittua, sillä näin puhelinlankoihin tarttuneen vieheen :o

Link to comment
available-yes.gif

Tämä lienee yksi kummallisimmista merkeistä listalla.

Hotelli Tornin virtuaalikin taitaa ratketa yöllä; ainahan hotellissa henkilökuntaa on. Ainakin yksi webcam Helsingissä on sisällä... Jenkeillä taas nuo ulkoilualueet tuntuvat olevan aidattuja, niillä on parkkipaikat, vartijat ja aukioloajat. Tuntuu turhalta merkiltä Suomessa... Jaa, se venejuttu: Jos merkitset ne reittivenekätköt sillä rahamerkillä, niin rajoittaako liikennöintiaika silloin pääsyä kätkölle? :o

winter-yes.gif

Talvikätkömerkin tulisi kertoa, ettei purkki jää lumen alle tai jäädy jumiin koloonsa. Negatiivista merkkiä voi käyttää kätköissä, joiden löytäminen vaikeutuu merkittävästi kun lunta on maassa. Talviolosuhteiksi voitaneen luokitella kunnollinen (~20 cm) lumipeite ja miettiä sitten vaikeutuuko kätkön löytäminen vai ei. Merkistä on hyvä huomata, että sen käyttö kertoo paljon myös piilotuspaikasta ja helpottaa

etsimistä myös kesäisin.

Talven lumimäärä on aivan erilainen etelässä kuin pohjoisessa. Lumitilanteen vaikutus lienee syytä ilmoittaa tekstissä tarkemmin.

 

Talvenkestävä-merkki sopisi mielestäni hyvin myös kätköön, jonne talvisin pääsee jäätä pitkin. Jään poikki avattu laivaväylä tai säännöllisesti vaikkapa virtauksen vuoksi heikko jää taas toisi negatiivisen merkin tähän.

Hazards - Vaarat

poisonoak-yes.gif

Merkki viittaa myrkyllisten kasvien löytymiseen kätköpaikalta, mutta Suomen oloissa merkityksen voi kattaa sisältämään nokkoset ja muut ikävästi pistelevät rikkaruohot. Poikkeuksellisesti tästä löytyy myös negatiivinen merkki, mitä voi käyttää harkiten tilanteissa, joissa aluskasvillisuus on huomattavaa, mutta ei sisällä pistäviä kasveja.

Nokkoset kai voi olla jopa vaarallisia joillekin... Pelkät piikit mielestäni kuuluvat tuonne kiikkikasvien ryhmään.

Link to comment

Conditions - Olosuhteet

 

kids-yes.gif

Voiko kätköä suositella lapsille? Jos merkkiä käytetään, tulisi kätkön olla sellainen, että lapset voivat vähintäänkin osallistua etsintään ja kaikki etsimisalueet ovat vaarattomia. Negatiivista merkkiä voi käyttää jos kätkön hakemiseen liittyy joku erityisesti lapsille vaarallinen vaaratekijä - eli jota hakiessa lapset kannattaa jättää kotiin. Vanhoissa luokituksissa Terrain 3 ja siitä ylöspäin viittasi kätköihin, jotka ovat usein liian vaativia lapsille.

Minulla on ainakin käytössä myös 'supervise' kätköllä, jossa kannattaa olla varovainen lasten kanssa, mutta ei kuitenkaan kokonaan ole kielletty :o

supervise.gif

Saahan silti käyttää vastaavia värillisiä kuvia, saahan? :wub:

Edited by Maxxy
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...